Tellen
Door: Stella
Blijf op de hoogte en volg Stella
28 Oktober 2010 | Argentinië, Buenos Aires
Dinsdag natuurlijk weer les in de ochtend. Daarna een wandeling met Maribel door de wijk Baracas. Dat is een wijk die niet veel bezocht wordt door toeristen, maar de wijk is toch zeker een bezoekje waard. Van oorsprong woonden in de wijk de rijke burgers van BsAs, maar na de uitbraak van de gele koorts verhuisden die allemaal naar het noorden. Zo komt het dat er in deze wijk erg mooie huizen staan, die worden gehuurd door verschillende arbeidersfamilies (tezamen). In deze wijk staan/stonden ook veel fabrieken. Daarnaast zorgde de haven in het nabijgelegen la boca voor werkgelegenheid. Die is echter nu gesloten, dus ook hier veel armoede. In de wijk woonde ook een kunstenaar die de kunst naar het volk wilde brengen. Hij heeft daarom een straat helemaal ´versierd´. Dat was erg mooi om te zien. Zie de foto´s. Na de wandeling ben ik even naar huis gegaan en vervolgens hadden we met een groep afgesproken op de plaza serrano voor een tangoles. Helaas was het weer een les voor beginners, maar het was toch leuk om in de buitenlucht te ´dansen´. Na het dansen gingen we eten en daarna naar een milonga in la catedral. Dat was een erg bijzondere plek. Een soort kruising tussen een milonga en een krakersfeest. Helaas waren er ook veel toeristen en lag het niveau van de dansers gemiddeld dus niet erg hoog. Het was gelukkig wel heel gezellig met Bastiaan en Lenia, de twee Duitsers waar ik mee was. Lenia danst overigens ook al langer tango, leuk om eindelijk een milongamaatje te hebben!
Om 2 uur was het feest afgelopen. Dat is abnormaal vroeg voor Argentijnse begrippen, maar dat kwam doordat het woensdag een feestdag was, genaamd censo. Op deze dag was alles (echt alles) dicht. Iedereen moest namelijk thuis blijven zitten om mee te doen aan een soort bevolkingsonderzoek. Aangezien ik de vorige dag nogal laat in bed lag, vond ik thuiszitten niet zo´n probleem. Bovendien had ik boodschappen gedaan, dus ik was helemaal voorbereid. Ik ben dus eindelijk ook maar eens gebruik gaan maken van de gym. Helaas deed de hometrainer na ruim n half uur ineens raar, dus toen heb ik t opgegeven. Vlak voor ik ging sporten mocht ik al even gaan praten met de (gemeente?)meneer vanwege censo. Hij vroeg mij dingen als: ´kun je schrijven, heb je gestudeerd, heb je een koelkast hier, heb je een mobiel, vaste telefoon, computer? En naar de standaardgegevens (leeftijd, geboortedatum, nationaliteit). Het was een grappige ervaring. Hij sprak overigens erg goed Engels. Dat was wel prettig, want dat gaat toch net iets soepeler dan Spaans. Na het interview ben ik dus gaan sporten en daarna natuurlijk gaan douchen. Iets na vieren ben ik toch nog even de deur uitgegaan om met Marlou wat te wandelen door San Telmo (mijn buurt). Toen werd bevestigd dat echt alles dicht was. We hebben echter nog wel de highlights plaza dorrego, de kerk en het park bezocht. Na een uurtje ofzo werd het ee nbeetje fris in het park, dus toen zijn we naar mijn huis gegaan. Daar hebben we nog een drankje gedaan en toen is Marlou vertrokken. Zij is dit weekend alweer in Nederland. Wel een gek idee... teruggaan naar de kou en de regen. Gisterenavond had ik ook nog afgesproken met Lenia bij een Milonga niet ver van mijn huis. Ik moest echter eerst nog huiswerk maken en eten. Tegen de tijd dat ik dat allebei had gedaan was het half 11 en was ik erg moe. Ik ben dus toch maar gaan slapen.
Vanochtend begon natuurlijk weer met les. We hadden vandaag nog een meisje in de klas, een britse, Clare. Die was de afgelopen dagen op een ranch, vandaar. Na de les ben ik empenada´s gaan halen met Clare en Isabel en we zijn samen gaan kijken naar de demonstraties. Het is hier namelijk op het moment nogal onrustig op straat vanwege de dood van een belangrijke politicus (Nestor Kirchner). Deze politicus was de rechterhand van de huidige presidente. Er staat dus wat te veranderen. Ook omdat de verwachting was dat Kirchner volgend jaar zelf voor het presidentschap zou gaan. De meningen zijn dan ook nogal verdeeld over de mogelijke gevolgen van zijn dood. In ieder geval zijn er dus nu op en rondom de Plaza de Mayo (het centrale plein, om de hoek van mijn school) grote demonstraties. En het schijnt morgen nog groter te worden. Ik ga het zien. Maar eerst ga ik vanavond hier film kijken en daarna uit eten met een groep van school, bij La Cabrera. Dat zou erg lekker moeten zijn. Ik ben benieuwd.
Veel liefs!
Stella
28 Oktober 2010 - 19:26
Mamma:
Hoi Stella,
Had ik net een hele lange reactie geschreven naar je, doe ik iets stoms (weet nog steeds niet wat) en alles is weg.
Kan ik weer opnieuw beginnen!
Dat van die politicus was hier zelfs in het journaal, dus dat wisten we, maar we wisten niet dat het daardoor "onrustig" in de stad was. Wat grappig, dat ook jij aan dat bevolkingsonderzoek mee moest (mocht) doen.
Ik geniet elke keer weer van je reisverslag en kijk er echt naar uit, dus ga zo door. Papa en ik zijn verleden week 2 dagen eropuit geweest naar de wereldstad Zutphen (ook best wel leuk en vooral lekker rustig). Verder ben ik druk met de voorbereidingen voor de Kreadoebeurs (over ruim een week begint die in de Jaarbeurs). Eind december heeft omroep Max gevraagd om een origami-item te komen verzorgen in hun nieuwe ochtendprogramma op de tv. Lijkt me leuk om te doen, ik hou je ervan op de hoogte.
Geniet lekker van het mooie weer (ben ik best jaloers op, want hier houdt het niet over) en
ik hoop, dat je snel wat dansmogelijkheden ontdekt in de stad op jouw niveau (want als je het ergens kunt verwachten is het natuurlijk in de hoofdstad van Argentinië)
kusje mamma
29 Oktober 2010 - 14:24
Karin:
Weet je al wat je plannen voor komend weekend zijn? -
30 Oktober 2010 - 06:51
Anje:
Ha die Stella, wat tof iedere keer die brieven van je. Ik was ook verbaasd over die onrust op straat. Kirchner was eerst president, maar toen zijn termijnen om waren, heeft zijn vrouw zich laten kiezen. De volgende keer wou hij weer. Kennelijk maken de mensen zich nu behoorlijk zorgen. Ons journaal meldt dat dus niet, dus houd ons op de hoogte! Ontdek fijn de stad. Ik hoop dat je wat contact krijgt met mensen uit BsAs zelf en met de echte tangoplaatsen. Zoiets is altijd lastiger dan je zou willen. Mensen schermen zich toch kennelijk altijd best wel af voor buitenstaanders. Als je spaans verbetert, gaat dat misschien makkelijker. Hou vol! -
01 November 2010 - 13:02
Richard:
ZIET ER MOOOOI UIT!! :-D Ik wil ook!!